Cloud oplossingen: RemPaas en RemDaaS

De overschakeling naar de cloud is onomkeerbaar voor besturen. Microsoft, al jarenlang een strategische partner van Remmicom, zet sterk in op de cloud. Die evolutie zal iedereen steeds meer voelen. Privé gebruiken we allemaal cloudtoepassingen, denk aan pc-banking, Facebook en Tax-on-web.
En ook professioneel breekt de cloud door, kijk maar naar Belpic, Mercurius, Isabel, de digitale bouwaanvraag, e-procurement, DexiaWeb en de eigen Meeting.mobile-applicatie van Remmicom.

Goedkoper in de cloud?

Toch stellen besturen zich terecht vragen. Bijvoorbeeld: is een overstap naar de cloud wel de meest kostenefficiënte oplossing voor ons? En: als de server niet meer bij ons maar in een datacenter staat, waarom moeten we er dan nog voor betalen? Remmicom gaat er sowieso van uit dat een overstap naar een oplossing in de cloud niet duurder mag zijn dan een lokale oplossing. Wel moet zo’n overstap aan een bestuur een sterke garantie van veiligheid en betrouwbaarheid bieden. Daarom kiest Remmicom voor een streng beveiligd datacenter, waar we building blocks met IBM AS400-servers combineren met Fujitsu Intel servers gekoppeld aan een centrale SAN met SSD-opslagschijven. Met elke building block kunnen we 28 klanten bedienen.

Diagram building block

Een partitie voor elk bestuur

Elk bestuur heeft een partitie die volledig afgescheiden is van de data van andere gemeenten, wat de veiligheidsconsulenten van gemeenten als muziek in de oren zal klinken. Voor de communicatie met de cloud kiest Remmicom voor twee communicatie-carriers: het Explore-netwerk (wat vooral door overheidsdiensten gebruikt wordt) en een standaard professionele internetverbinding. Daardoor is het gemakkelijk om van carrier te wisselen als er een van de twee uitvalt.

Datacenter van topkwaliteit

Remmicom heeft zijn cloud-oplossingen ondergebracht in het Proximus High Density Datacenter. Het staat garant voor topkwaliteit en wordt bestempeld als een groen datacenter, omdat de koeling zeer milieuvriendelijk gebeurt door Kyoto-wielen in plaats van door traditionele airconditioning. Remmicom koos voor een ‘housing’ in het Proximus High Density Datacenter: we hebben er eigen apparatuur geplaatst, zodat het onderhoud en de servicing volledig in handen van Remmicom blijven.

RemPaaS en RemDaaS

Wat is nu het verschil tussen RemPaaS en RemDaaS?

  • In RemPaaS (Remmicom Platform As a Service) staan alleen de benodigde servers voor de Remmicom toepassingen van een bestuur in de cloud, terwijl een aantal servers lokaal blijven draaien.
  • In RemDaaS (Remmicom Desktop As a Service) zijn alle servers verplaatst naar het datacenter en staat niets meer lokaal. Alleen een pc of thin client zijn nodig om alle applicaties te kunnen gebruiken.

Wanneer stapt u over?

De vraag is niet of een bestuur overstapt naar de cloud, wel wanneer het dat doet.
Neem contact op met Remmicom om te bepalen welke oplossing – RemPaaS of RemDaaS – voor u het meest geschikt is.

Download de productfiche