Lokaal bestuur As in samenwerking met Remmicom als eerste op de Limburgse WIFI4EU kaart

WiFi4EU is bedoeld om burgers en bezoekers in de hele EU gratis toegang tot internet te bieden via wifi-hotspots in openbare ruimten zoals parken, pleinen, overheidsgebouwen, bibliotheken en ziekenhuizen. De EU geeft na het indienen van een aanvraag een subsidievoucher van 15.000 €. Aan het lokaal bestuur van As werd zo een voucher toegekend.

Om deze te verzilveren werd door lokaal bestuur As eind 2020 een aanbesteding gepubliceerd. Het voorstel van Remmicom werd als beste van de inschrijvers weerhouden en de opdracht werd gegund.

Vlnr. Burgemeester Tom Seurs Afdelingshoofd Organisatie Goele Bergmans en Remmicom service engineer Jef Willekens op de vrijetijdscampus edit

Vlnr: Burgemeester Tom Seurs, Afdelingshoofd Organisatie Goele Bergmans en Remmicom service engineer Jef Willekens op de vrijetijdscampus.

Kristof Gotthold, Manager Systeem & Infrastructuur vervolgt: De vervaldatum van de voucher kwam ondertussen al in zicht waardoor een strikte planning noodzakelijk was. Gelukkig hebben we ervaring met de aangeboden Ruckus-apparatuur en waren de in te richten locaties al naar behoren met het internet verbonden via FluviusNet.

Het project in As werd heel pragmatisch en budgettair verantwoord aangepakt. De gemeentelijke diensten stonden in voor de bekabeling en de bevestiging, wij namen het effectieve IT-werk voor onze rekening.
Het minimale aantal wifi-access points werd geïnstalleerd en er werden geen buitenproportionele eisen gesteld op het vlak van onderhoud en SLA. Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat de eigen inbreng voor lokaal bestuur As tot een minimum werd beperkt. Slechts 11 % van de totale kost werd door het bestuur gefinancierd, de rest werd betaald met de voucher.

Goele Bergmans, Afdelingshoofd organisatie vult aan: We hebben inderdaad eerst ingeschat op welke plaatsen we het gratis internet aan de burger willen aanbieden. Op dit moment is dit onze Sporthal, het gemeenschapscentrum, vrijetijdsgebouw ’t Sas inclusief skatepark en de Kuil, het toeristische onthaalrijtuig op onze stationsite en onze nieuwe bibliotheek met het bijhorende Dorpsplein. Deze laatste twee zijn nog maar beperkt toegankelijk en gaan volledig operationeel en toegankelijk zijn bij de opening van de nieuwe bibliotheek.

Tom Seurs, Burgemeester As: We zijn nu een anderhalve maand operationeel en zien op dit moment zo’n 20-tal unieke gebruikers per dag, vooral met smartphones. Dit zonder hierover al uitgebreid te communiceren.

 download

Op dit moment situeert 90% van het gebruik zich buiten aan de vrijetijdscampus en het skatepark.
Wanneer indoorevenementen terug toegelaten zijn, gaan we er van uit dat onze inwoners en bezoekers ook snel de indoor beschikbaarheid van het gratis wifi4EU-internet zullen appreciëren.

De samenwerking met Remmicom was succesvol, zowel op het vlak van strategisch meedenken als de operationele uitvoering. We zijn trots dat we dit project met steun van Europa samen met Remmicom voor de Assenaren hebben kunnen verwezenlijken.
De gemeente kreeg er zelfs nog gepersonaliseerde en weersbestendige bordjes bovenop zodat elke passant duidelijk de beschikbaarheid van het netwerk kan zien.

10/03/2021